e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Αιτολωακαρνανία > ΠλάτανοςΠλάτανος 


Πλάτανος

Από τη Ναύπακτο στο 4,5 χιλ. στρίβουμε αριστερά προς Σίμου-Πλάτανo. Αρχικά οδεύουμε πλάι και πάνω απ' το Μόρνο, κατάξερο το καλοκαίρι, με λίγο νεράκι το χειμώνα στις εκβολές του. Μας συντροφεύει η βλάστηση των ορεινών χαμηλωμάτων ελιές, συκιές, οπωροφόρα με ενδιάμεσα περιβόλια, κυπαρίσσια, πλατάνια…. Και μετά από 45 λεπτά φτάνουμε στον Πλάτανο την "Ελληνική Ελβετία" όπως τον αποκαλούν οι ξένοι επισκέπτες.
Ο Πλάτανος είναι Χωριό της Ναυπακτίας κτισμένος στο κέντρο της Επαρχίας και στους πρόποδες του όρους Αλωνάκι που έχει ύφος 1425μ. Ευρίσκεται σε ύψος 875 μέτρων από την θάλασσα και κάτωθεν ωραίου και ποικιλοφύτου δάσους. Είναι Έδρα του Δήμου Πλατάνου. Παλιά είχε αρκετό κόσμο γύρω στους 1200 κατοίκους και ήταν τότε μια μεγάλη κωμόπολη. Η απόστασή του από την Ναύπακτο είναι 53 χιλ.
Στο μέσον του Πλατάνου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου σχέδιο Βασιλικού ρυθμού. Το 1886, έγινε έρανος για να κτιστεί ο Ναός και ο Βασιλεύς Όθων που επισκέφθηκε τον Πλάτανο έδωσε 100 πεντόλιρα. Το Τέμπλο και τα δύο κωδωνοστάσια έγιναν δαπάνη του μεγάλου ευεργέτη Νικολάου Μαραθέα. Στον Πλάτανο θα θαυμάσεις την αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών και τους πολλούς πέτρινους δρόμους, όλα τα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες και πολλά με έκδηλη πολυτέλεια.
Ο Πλάτανος έχει Πνευματικό Κέντρο με έκθεση ντόπιας Λαϊκής Τέχνης, ένα πολύ σπουδαίο και οργανωμένο Μουσείο, στο Κέντρο του χωριού, που πρέπει κάθε επισκέπτης να το επισκεφθεί.
Επίσης, υπάρχει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έργο του Πλατανιώτη Καθηγητή Πανεπιστημίου κ.Νικολάου Παπανικολάου. Είναι ο Πλάτανος ένα πολύ όμορφο χωριό της Ορεινής Ελλάδας και έχει μοναδικές ομορφιές. Γι'αυτό και η Ελληνική Τηλεόραση ΕΡΤ γύρισε το σίριαλ "Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ" που έχει βραβευθεί με το πρώτο βραβείο Μυθιστορήματος. Κοινωνική σειρά βασισμένη στο ομώνυμο Βιβλίο του. κ. Δημητρίου Κασόλα.
Στον Πλάτανο,βρίσκεται ό ανδριάντας του Καραϊσκάκη. Εδώ είχε ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης το αρχηγείο του.
Ο Κάτω Πλάτανος ο οποίος απέχει 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Πλάτανο και βρίσκεται στο 49 χλμ από την Ναύπακτο, έχει τον Ναό της Αγίας Παρασκευής. Βασιλικού ρυθμού, ο οποίος ανεκαινίσθη το έτος 1880 δαπάνη του εν Ρουμανία ιατρού Γ.Κυριαζή. Κόσμημα του Πλατάνου είναι και το Σχολικό Κτίριο. Εκτίσθη δαπάνη του Ν.Μαραθέα. Στον Κάτω Πλάτανο το Σχολείο ηγέρθη δια εράνου ομογενών από την Αμερική το έτος 1925.
Ο Πλάτανος συγκοινωνεί με όλα τα χωριό του Δήμου με ασφαλτοστρωμένους αμαξιτούς οδούς, και είναι έδρα πολλών υπηρεσιών. Διαθέτει και Νοσοκομείο, το οποίον κτίσθηκε δωρεά της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης.
Ο Πλάτανος εισήχθη στο πρόγραμμα τουρισμού. Ήδη διαθέτει 2 τουριστικά ξενοδοχεία, Εστιατόριο και ψησταριό όλο το Χρόνο. Επίσης καφενεία και εμπορικό κατάστημα που βρίσκεις τα πάντα. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει και το κέντρο ΡΑΧΗ για την νεολαία, με όλα τα ποτά και DISCO.
Δέκα χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο και μέσα στα έλατα υπάρχει το χάνι του Λιόλιου, όπου πάντα θα βρεις ψητό στη σούβλα, νόστιμο τυρί, ζεστό ζυμωτό ψωμί και καλό ντόπιο κρασί.
Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω θα πας στον Άγιο Δημήτριο. Εκεί θα δεις το φράγμα που στέλνει το νερό στην Αθήνα, είναι το μεγάλο ποτάμι, Εύηνος η Φείδαρης.
Ο πιο απολαυστικός περίπατος για τον παραθεριστή είναι προς το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Η εκεί παραμονή του είναι τόσο ευχάριστη, που τον κάνει να μη θέλει να φύγει. Η τοποθεσία αυτή, προς το Νότο, έχει ένα ωραίο κολλητό πεζούλι στο ναό, χαρίζει στον επισκέπτη, ιδίως τις πρωινές ώρες, ότι το τερπνότερο, γοητευτικότερο και μαγευτικότερο υπάρχει. Νοιώθει πραγματικά ψυχική ανάταση και ανακούφιση. Η φύση, που απλώνεται τριγύρω του, είναι "χάρμα ιδέσθαι", όπως λέει ο Όμηρος. Το μάτι του δεν χορταίνει να βλέπει βουνό, χαράδρες, δάση και να ευχαριστείται από την απεραντοσύνη της έκτασης, που ξανανοίγεται γύρω του. Βλέπει πολλά περισσότερα απ' ό,τι στις άλλες τοποθεσίες. Βλέπει και παρατηρεί προς όλες τις κατευθύνσεις, επί πλέον δε ακούει, αν είναι πρωί, το κελάηδισμα της πέρδικας και του κότσυφα. Εξίσου όμως ωφέλιμες και αποδοτικές για σωματική άσκηση και ψυχική ανακούφιση είναι οι εκδρομές και σ' άλλα μέρη της περιφέρειας του χωριού, ιδίως προς τα βουνό και το δάσος, όπου θα συναντήσει ο εκδρομέας και δύσβατα μέρη, θα ανακουφισθεί όμως από το πλούσιο, φυσικό, υγιεινό και καθαρό περιβάλλον, θα οσφρανθεί την μυρωδιά του ελάτου, του κέδρου και των βελανιδιών, θα ακούσει τα κουδούνια των αιγοπροβάτων, που βόσκουν σχεδόν αδέσποτα, ίσως δε συναντήσει και κάποια στάνη και θα φάει φρέσκο και χλωρό τυρί και θα πιει αγνό και καθαρό γάλα. Οι εκδρομές αυτές είναι ωραίες, όταν είναι ομαδικές και γίνονται προς τις τοποθεσίες, Άγιοι Ταξιάρχαι, Αγία Σωτήρα, Βαθάλωνα, Άγιοι Απόστολοι, Κορύτο και Βροχοτίν, εκεί βέβαια, όπου υπάρχει καθαρό και δροσερό νερό. Στα μέρη αυτά δεν είναι ανάγκη οι εκδρομείς να φέρουν μαζί τους πολλά και πλούσια σε φαγητό είδη. Και η λιτή τροφή είναι αρκετή και καλή, για να ικανοποιήσει την μεγάλη όρεξη, που τους δημιουργεί η φύση.
Εκτός των παραπάνω ωραίων μερών και τοποθεσιών της Δημοτικής έκτασης του Πλατάνου δύναται ο ερχόμενος στον Πλάτανο να επισκεφθεί και άλλα μέρη της ευρύτερης Επαρχίας Ναυπακτίας, τα οποία αξίζει να τα επισκεφθεί ο οιοσδήποτε, γιατί είναι ιστορικά, αξιόλογα, έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, πολλά είναι και τόποι θρησκευτικού προσκυνήματος, με αναρίθμητα κειμήλια και χειρόγραφα όπως τα Moνασrήρια Παναγία της Προυσιώτισσας και της Μονής Αμπελακιώτισσας, δεν ευρίσκονται δε και σε μεγάλη απόσταση από τον Πλάτανο. Εκτός τούτων όμως, το εξαίρετο κλίμα (υγρασία Ο), τα γάργαρα νερά του και η φιλοξενία των κατοίκων, κάμνουν τον Πλάτανο εκ των καλυτέρων θέρετρων της Ελλάδος.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΠλάτανος
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.