e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Δράμα > Η Νεολιθική ΕποχήΗ Νεολιθική Εποχή 


Η Νεολιθική Εποχή

Από τα μέσα της 6ης π.Χ. χιλιετίας οι κάτοικοι της περιοχής οργανώνουν τις πρώτες μόνιμες κατοικίες, αρχίζουν να εξημερώνουν τα ζώα και να καλλιεργούν τη γη. Σταδιακά μετατρέπονται από κυνηγοί σε παραγωγούς. Παρακολουθώντας από κοντά τους χώρους καλλιέργειας και κτηνοτροφικής δραστηριότητας δημιουργούν μόνιμες εγκαταστάσεις δίπλα σε ποτάμια, πηγές νερού, σε έδαφος κατάλληλο για καλλιέργειες και κτηνοτροφία είτε στην πεδιάδα της Δράμας είτε σε χαμηλές οροσειρές γύρω από αυτήν.
Οι πιο γνωστοί νεολιθικοί οικισμοί βρίσκονται σε μικρούς λόφους ("τούμπες") στα χωριά Σιταγροί, Μυλοπόταμος, Πετρούσα, Ξηροπόταμος, Μεγαλόκαμπος, Καλός Αγρός, Καλαμπάκι, Δοξάτο, καθώς και στην πόλη της Δράμας, στη γνωστή θέση "Αρκαδικός''. Οι σημαντικότερες "τούμπες'' όπου προχώρησε η ανασκαφική έρευνα, δίνοντας αξιόλογες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τις καλλιέργειες, την εξημέρωση των ζώων, είναι εκείνες των Σιταγρών και του Αρκαδικού.
Η συστηματική ανασκαφή των Σιταγρών πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεργασία της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής με το Πανεπιστήμιο του Los Angeles στα 1967 - 70. Ανακαλύφθηκε η συνεχής κατοίκηση της τούμπας από τη Μέση και Νεότερη Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Πρώιμη Χαλκοκρατία που χρονολογικά ξεκινά από τα μέσα της 6ης μέχρι τα τέλη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Μέσα στην πόλη της Δράμας, στη θέση ''Αρκαδικός'', πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία ΙΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η πρώτη συστηματική, ελληνική ανασκαφή του νομού Δράμας που άρχισε το 1991 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανασκαφή του Αρκαδικού ερευνά τη συνέχεια της ζωής στην πόλη της Δράμας κατά τη Μέση και Νεότερη Νεολιθική περίοδο και την Πρώιμη Χαλκοκρατία.
Με βάση τις ανασκαφικές μαρτυρίες είναι εύκολο να παρακολουθήσουμε την καθημερινή ζωή του νεολιθικού ανθρώπου στην περιοχή κατά τη Μέση και Νεότερη Νεολιθική Εποχή. Τα σπίτια είναι μονόχωρα, ορθογώνια, κατασκευασμένα με ξύλινο σκελετό και τοίχους από πλεκτά χονδρά κλαδιά καλυμμένα με πηλό. Μέσα στις νεολιθικές κατοικίες δε ζουν μόνο οι άνθρωποι αλλά μερικές φορές και τα ζώα. Τα σπίτια είναι και εργαστήρια και αποθηκευτικοί χώροι, όπου κοιμούνται ή καταφεύγουν οι κάτοικοι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όταν δεν μπορούν να παραμείνουν ή να δουλέψουν στην ύπαιθρο. Τα υλικά δομής που χρησιμοποιούν βρίσκονται στην περιοχή του οικισμού και είναι ξύλα, κλαδιά, πηλός. Εσωτερικά κυριαρχεί η "εστία", όπου καίει η φωτιά και ετοιμάζεται η τροφή. Η στέγη είναι δικλινής ή τετρακλινής, φτιαγμένη με κλαδιά και παχύ στρώμα λάσπης.
Η οικοτεχνία αντιπροσωπεύεται με τα εργαλεία και τα σκεύη. Τα λίθινα πελεκημένα και λειασμένα εργαλεία είναι πελέκια, δρεπάνια, ξέστρα, μαχαίρια, μυλόπετρες, αγκίστρια, αιχμές βελών, τριπτήρες, οπείς, αξίνες που βοηθούν στην προμήθεια, στην επεξεργασία της τροφής και στην ανάπτυξη της οικοτεχνίας. Τα κοκάλινα εργαλεία χρησιμεύουν σαν οπείς, λειαντήρες, σπάτουλες. Τα πήλινα εργαλεία δηλώνουν την ενασχόληση με την υφαντική. Αγαπημένα υλικά για την υφαντική αποτελούν οι ίνες του λιναριού και το μαλλί των εξημερωμένων προβάτων. Στα νεολιθικά σπίτια σώζονται ακόμη κοσμήματα και ειδώλια λίθινα και πήλινα, καθώς και ομοιώματα σπιτιών και αντικειμένων καθημερινής ζωής. Τα σκεύη είναι βασικά είδη καθημερινής χρήσης, αποθηκευτικά ή επιτραπέζια ή μαγειρικά χειροποίητα. Η ανασκαφή των Σιταγρών έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και την οργάνωση των νεολιθικών οικισμών και για τη σχέση τους με τους οικισμούς στην Αιγαιακή Θράκη, στην υπόλοιπη Μακεδονία και σ' όλο το βαλκανικό χώρο.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΗ Νεολιθική Εποχή
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.