e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Έβρος > ΣπήλαιαΣπήλαια 


Σπήλαια

Καγιάλι.
Η είσοδος του βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το ''Πεντάζωνο'', στην ανατολική όχθη του Ερυθροπόταμου. Το μήκος του ξεπερνά τα 150 μ. και το ύψος του φθάνει τα 30 μ. Αν και η αρχαιολογική έρευνα στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι ελλειπής, έχουν βρεθεί θραύσματα κεραμικών αγγείων σε έναν από τους θαλάμους του. Πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε ως χώρος μόνιμης ή προσωρινής εγκατάστασης στο παρελθόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι δείγμα απολιθωμένου κοραλλιού που βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου οδηγεί στο συμπέρασμα πως ολόκληρη η περιοχή βρισκόταν 20 περίπου μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αναδύθηκε κάποια στιγμή στο πολύ μακρινό παρελθόν. Η ανάγκη για επισταμένη γεωλογική και σπηλαιολογική έρευνα στην περιοχή είναι προφανής μετά από αυτή την ανακάλυψη.

Βούβα.
Το σπήλαιο "Βούβα" βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στο Διδυμότειχο και στο χωριό Κουφόβουνο. Πρωτοερευνήθηκε το 1962 και ανέδειξε ξεχωριστό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα του μπορεί να δει κανείς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που όσο προχωρούμε πληθαίνουν και αποτελούν μοναδικό θέαμα. Το σπήλαιο πρέπει να κατοικήθηκε από την 4η χιλιετία π.Χ. αν κρίνουμε από τα θραύσματα κεραμικών που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Τα θραύσματα αυτά είναι χαρακτηριστικά δείγματα χειροποίητης προϊστορικής κεραμικής συνήθως χωρίς διακόσμηση ή με απλές χαράξεις που έχει ανακαλυφθεί σε πολλά σημεία της Θράκης. Το σπήλαιο φαίνεται, λοιπόν, ότι αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι τόσο χώρο μόνιμης εγκατάστασης αλλά βοηθητικό χώρο, ιδιαίτερα κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, για τις κτηνοτροφικές ανάγκες του οικισμού που βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος της σπηλιάς.

Σπήλαιο Μάκρης.
Στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, πάνω από το γραφικό λιμανάκι του Πλάτανου και σε υψόμετρο 48 μ. από τη θάλασσα ανοίγεται το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου, όπως ονομάζεται από τους ντόπιους. Στην είσοδό του διαμορφώνεται ένα πλάτωμα, απ' όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλης της παράλιας γραμμής της Αλεξανδρούπολης, των βουνών του Ισμάρου και ιδίως της Σαμοθράκης, που απέχει από το σημείο 25 περίπου μίλια. Μπροστά στην είσοδο βρίσκονται μεγάλοι φυσικοί ογκόλιθοι, που η λαϊκή φαντασία έχει συνδέσει με τους βράχους που πέταξε ο Kύκλωπας Πολύφημος στο καράβι του Οδυσσέα. Το σπήλαιο διαθέτει δύο ευρύχωρους θαλάμους, με ενδιαφέρον σταλακτικό διάκοσμο, και έναν τρίτο σε δεύτερο όροφο. Πρόσβαση προς τον άνω όροφο υπάρχει από μια στενή τρύπα στο δεξιό τοίχο της εισόδου, πάνω από μια λαξευτή κόγχη, που δείχνει χριστιανική λατρεία στο χώρο της σπηλιάς. Εξερεύνηση από τη Σπηλαιολογική Εταιρεία στα 1970 διαπίστωσε πως ο θάλαμος του επάνω ορόφου έχει χωμάτινο δάπεδο ικανού πάχους, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθεί στη χρήση του κατά την αρχαιότητα. Δυστυχώς, προς το παρόν, ο απλός περιηγητής δεν έχει δυνατότητα επίσκεψης στον όροφο αυτό. Και στους ισόγειους θαλάμους διαπιστώθηκαν αρχαιολογικά ίχνη από τη Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο, που σχετίζονται με τον νεολιθικό οικισμό και τον οικισμό των κλασικών-ρωμαϊκών χρόνων στην τούμπα, πάνω από τη σπηλιά. Μάλιστα μικρή αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1992 αποκάλυψε ένα ασβεστότοιχο της Βυζαντινής εποχής. Τεχνητά λαξεύματα βρίσκονται στη γύρω περιοχή της σπηλιάς και πιθανότατα αφορούν κατασκευές για την εξυπηρέτηση της λατρείας που τελούνταν στο εσωτερικό της.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΣπήλαια
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.