e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Έβρος > ΚαστανιέςΚαστανιές 


Καστανιές

Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα ψηλότερα από την Αλεξανδρούπολη και το Θρακικό Πέλαγος, οι Καστανιές, απ' όπου ο δρόμος οδηγεί στην Αδριανούπολη, θεωρούνται σήμερα ένα από τα ακραία σημεία του Ελλαδικού χώρου και ίσως ο μέσος Έλληνας να νομίζει ότι εδώ τελειώνει ο κόσμος του. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα στο παρελθόν.

Η πλατιά πεδιάδα και τα μεγάλα ποτάμια καθώς και η διασταύρωση των μεγάλων δρόμων βοήθησαν ώστε αυτή η περιοχή να ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Πανάρχαιοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εδώ κοντά στο νερό των ποταμών, μέσα στην πυκνή βλάστηση με το πλούσιο κυνήγι και την άφθονη τροφή. Τα τυχαία ευρήματα το επιβεβαιώνουν.

Ήρθαν νεότερα χρόνια κι' οι άνθρωποι κατασκεύασαν τις καλύβες τους επάνω σε πασσάλους μέσα στα νερά, κι' αργότερα έμαθαν να χρησιμοποιούν το χαλκό, το σίδερο και τ' άλλα τα μέταλλα, κι' ήρθαν κι' άλλοι άνθρωποι Θράκες και πρωτοέλληνες και Μακεδόνες και Ρωμαίοι. Όλος τούτος ο τόπος φαντάζει γεμάτος ασφυκτικά από ανθρώπινες ψυχές που στο πέρασμα των αιώνων έζησαν σ' αυτά τα χώματα και τα έκαμαν με τον ιδρώτα τους να καρπίσουν. Γεμάτος ψυχές και αναμνήσεις.

Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην αυλή της Ανδριανούπολης. Η απόστασή της από τις Καστανιές είναι μόλις 10 χιλιόμετρα.

Η παρουσία και ιστορία αυτού του χωριού χάνεται στα βάθη του παρελθόντος. Τυχαία ευρήματα που οι αρχαιολόγοι τα ανάγουν στην παλαιολιθική εποχή φανερώνουν ότι ο τόπος κατοικήθηκε από το λυκαυγές της ιστορίας. Το βέβαιο είναι ότι οι Καστανιές, χάρη στην καρπερή τους γη και την εργατικότητα των κατοίκων τους, γνώρισαν από παλιά την οικονομική ευημερία, δείγμα της οποίας στέκουν ακόμα μερικά παμπάλαια σπίτια καθώς και η παράδοση για σχολείο που λειτουργούσε πριν από το 1830. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια και η επεξεργασία του σκουπόχορτου (σόργον) είχε βοηθήσει στην οικονομική άνοδο του χωριού.

Παλιότερα, οι Καστανιές ήταν η μόνη πύλη της οδικής επικοινωνίας με την Τουρκία και το χωριό είχε μεγάλη κίνηση από κόσμο. Όλοι οι Δυτικοευρωπαίοι και Έλληνες που πήγαιναν οδικά στην Κωνσταντινούπολη και την Ασία περνούσαν υποχρεωτικά απ' εδώ. Η γέφυρα του Έβρου, όμως, που έγινε εκατό χιλιόμετρα νοτιότερα, στους Κήπους, με το ομώνυμο τελωνείο, έκαμαν τη διαδρομή προς την Κωνσταντινούπολη συντομότερη και τράβηξαν προς τα εκεί το μεγάλο ρεύμα των τουριστών και των αυτοκινήτων.

Μικρή πια η κίνηση στις Καστανιές από ξένους οι οποίοι κατευθύνονται προς την Τουρκία. Όμως οι κάτοικοι της γύρω περιοχής (και όχι μόνο) επωφελούνται για να επισκέπτονται το πανέμορφο διαμορφωμένο πλέον τοπίο του παραπόταμου «ΑΡΔΑ». Ένα τοπίο φυσικού κάλλους και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης. Η τουριστική κίνηση έδωσε στο χωριό των Καστανεών μια ευπρεπή εμφάνιση που το κάνει να μοιάζει με προάστειο μεγαλούπολης. Καθαροί δρόμοι, ανθισμένα παρτέρια στις πλατείες και τις αυλές των σπιτιών. Απαραίτητες βέβαια και οι καφετέριες με τα ξενικά ονόματα όπως επίσης και ταβερνάκια και εστιατόρια για τους μερακλήδες.

Ο μεγάλος δρόμος που οδηγεί ανατολικά φράσσεται στην έξοδο του χωριού. Είναι εδώ το τελωνείο και ο σταθμός ελέγχου των διαβατηρίων. Λίγες εκατοντάδες μέτρα παραπέρα βρίσκονται τα σύνορα, τα δύο φυλάκια, οι δύο σημαίες. Πίσω τους το Καραγάτς, η παλιά Ορεστιάδα και μετά το μεγάλο ποτάμι, ο Έβρος και η Ανδριανούπολη.

Πηγή ζωής για το χωριό ήταν και είναι ακόμα και στις μέρες μας ο παραπόταμος του Έβρου «ΑΡΔΑΣ». Κάθε χρόνο στις όχθες του πραγματοποιούνται πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «Συνάντηση Νέων».

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΚαστανιές
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.