e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ευρυτανία - Υπόλοιπος Νομός > Ανατολική ΦραγκίσταΑνατολική Φραγκίστα 


Ανατολική Φραγκίστα

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρυτανίας, με πολλά τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και θαυμάσιο κλίμα, χτισμένο σε ύψος 680 μ. Απέχει 42,5 χλμ. από το Καρπενήσι και 4 χλμ., από την έδρα του δήμου που είναι η Δυτική Φραγκίστα. Η ονομασία της πιθανώς προέρχεται από κάποιες φράγκικες επιδράσεις και η ύπαρξή της αναφέρεται από τον 14ο αιώνα.
Το βεβαιώνουν στοιχεία από τα αρχεία του Οθωμανικού κράτους, που ενέταξε την Ανατ. Φραγκίστα μετά την κατάκτηση του Καρπενησίου (1393), στο ναχιγιά (=δήμο) στο Δήμο Πολιτοχωρίων, του Καζά (=επαρχία) Καρπενησίου. (Τα χωριά ονομάστηκαν Πολιτοχώρια γιατί ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων τους ξενιτεύονταν στην Κωνσταντινούπολη). Για πρώτη φορά συστήθηκε σαν κοινότητα της "Μεγάλης Φραγκίστας" το 1912. (Οικισμός τότε, της Μεγάλης Φραγκίστας ήταν και η Δυτική Φραγκίστα η οποία αποσπάσθηκε το 1915 και αποτέλεσε έκτοτε ξεχωριστή κοινότητα).
Αξιοθέατα αποτελούν : Το εκκλησάκι του Σωτήρα, χτισμένο το 1725, τρίκογχο, σταυροεπίστεγο, με νάρθηκα και κλειστό λιθόχτιστο τρούλο. Έχει ξύλινο τέμπλο και πολύ ενδιαφέρουσες, βυζαντινής τεχνοτροπίας, τοιχογραφίες άγνωστου ζωγράφου.
Η τοποθεσία Σωτήρας, με τα ψηλά πλατάνια, τις βελανιδιές, τα πουρνάρια και τη νερομάνα, αποτελεί τόπο έλξης πολλών παραθεριστών, ενώ εδώ γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Κεντρικής Ελλάδας. (Παλιότερα, στην καρδιά του καλοκαιριού, για ένα τετραήμερο (17 - 20 Αυγούστου) η Σωτήρα γινόταν για μερικές ημέρες το κέντρο της εμπορικής ζωής όλης της Ρούμελης).
Επίσης, στο πανέμορφο περιβάλλον της λειτουργούν τα τελευταία χρόνια και οι "κατασκηνώσεις της ΔΕΗ". Στην Ποταμιά, 10 χλμ. δυτικά του χωριού, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας απομεινάρι παλιού μοναστηριού. (Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι επικοινωνούσε με τη Σωτήρα με υπόγειες στοές. Πρωιμότερη της Σωτήρας η Παναγία, βάσει στοιχείων φαίνεται ότι έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στον αγώνα του 1821.
Εκεί βρίσκεται και το νεκροταφείο του χωριού). Καθεδρικός ναός της Ανατ. Φραγκίστας είναι ο Ιερός Ναός των Δώδεκα Αποστόλων , με αξιόλογη κειμηλιοθήκη, ο οποίος χτίστηκε στην ίδια θέση του πυρπολυθέντος από τους γερμανοϊταλούς κατακτητές. ( Άλλες εκκλησίες είναι: Ο Άγιος Χαράλαμπος στο κάτω μέρος του χωριού ο οποίο λειτούργησε ως σχολείο από τους πρώτους κιόλας μετεπαναστατικούς χρόνους αλλά και κατά την περίοδο της Κατοχής όταν είχε καεί το χωριό.
Η Αγία Παρασκευή, στο Ν. Α. μέρος του χωριού, στο σημείο όπου παλιά, σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε άλλος ναός με νεκροταφείο).
Η Ανατολική Φραγκίστα είναι γενέτειρα πολλών σπουδαίων ανθρώπων που διέπρεψαν στα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Από την Ανατ. Φραγκίστα κατάγεται ο Καπετάν Γιαννάκης Φραγκίστας (1764 - 1861), συμπολεμιστής του Κατσαντώνη και βιογράφος του, που πήρε το 1825 τον βαθμό του αντιστράτηγου.
Δύο ήταν όμως οι προσωπικότητες που κατάγονται από 'δω : Ο λογοτέχνης Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο αισθαντικός "Τυμφρηστός" και ο μεγάλος πολιτικός, ο "πρωθυπουργός" Γεώργιος Καφαντάρης. (Προς τιμή του μεγάλου πολιτικού, οι συμπατριώτες του διοργανώνουν κάθε δύο χρόνια εκδηλώσεις τον Αύγουστο στην Ανατ. Φραγκίστα με την επωνυμία "Καφαντάρεια").
Επίσης, από εδώ κατάγονταν ο πρώην βουλευτής Τάκης Τσαούσης και ο επιχειρηματίας της Πόλης Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του άφησε σημαντική διαθήκη με ποσά που διατέθηκαν για την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και του υδραγωγείου του χωριού, ενώ προικοδότησε και άπορα κορίτσια.
Ο νερόμυλος, η νεροτριβή και το μαντάνι που λειτουργούν δίπλα από την Παναγία, είναι κοινά και για τις δύο Φραγκίστες και ο γύρω χώρος από τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε κοινό κοιμητήριο των δύο χωριών. Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερο στην Αν. Φραγκίστα είναι τα πλυσταριά της.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑνατολική Φραγκίστα
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.