e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ευρυτανία - Υπόλοιπος Νομός > ΠρουσόςΠρουσός 


Προυσός

Εξαιρετικό παραθεριστικό κέντρο, ανάμεσα στα ψηλά βουνά, χτισμένο σε ύψος 800 μ. Ο Προυσός έχει πολλά ταβερνάκια και ψησταριές με παραδοσιακές λιχουδιές καθώς και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί εργοστάσιο αλλαντικών, όπου μπορείτε να αγοράσετε πολύ νόστιμα λουκάνικα και το πασίγνωστο "προσούτο". Απέχει 42 χλμ. από το Καρπενήσι και έχει 440 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:Το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας, χτισμένο σε απότομο Βράχο. (Σύμφωνα με την παράδοση, το ίδρυσαν οι μοναχοί Διονύσιος και Τιμόθεος το 829 οι οποίοι μάλιστα έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Πιθανότερο όμως είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στο 12ο και 14ο αι. Σε λαξεμένη στο βράχο σπηλιά υπάρχει μικρό παρεκκλήσι με σημαντικές αγιογραφίες.
Εδώ φυλάγεται η εικόνα της Παναγίας, πιθανότατα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Φέρει θαυμαστό ασημένιο πλαίσιο και επιγραφή που σημειώνει: "Δι΄ εξόδων Καραϊσκάκη, του γενναιότατου στρατηγού". Το καθολικό του μοναστηριού χτίστηκε το 1754 και αγιογραφήθηκε το 1785 από τους ζωγράφους Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Έχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, Το μοναστήρι καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944.
Διαθέτει βιβλιοθήκη πλούσια σε παλιά χειρόγραφα και έντυπα. Στα πολύτιμα κειμήλια της μονής περιλαμβάνονται: χρυσοκεντήματα, λειψανοθήκες, φορητές εικόνες, άμφια, αργυρά σκεύη, σταυροί, χειρόγραφοι κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, φιρμάνια, κ.ά. Στο μοναστήρι υπάρχει μικρό μουσείο με προσωπικά αντικείμενα -φορεσιά, σκούφος, ξίφος- του Καραϊσκάκη και στο υπόγειο της εκκλησίας, πηγή με το "Αγίασμα".
Λειτουργεί μεγάλος ξενώνας με διαμονή για μια βραδιά. Κοντά στο μοναστήρι, η εκκλησία των Αγίων Πάντων, βασιλική, στολισμένη με παλιές εικόνες. Στον περίβολό της βρίσκονται οι τάφοι των ηγουμένων και των μοναχών της Προυσιώτισσας. Ακόμη, οι δυο πύργοι χτισμένοι σε υψώματα, τα "καραούλια του Καραϊσκάκη", που φιλοξενήθηκε δυο μήνες στο μοναστήρι όταν ήταν άρρωστος.
Η "Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη" του Προυσού, που ιδρύθηκε και λειτούργησε στο χωριό μαζί με το σχολαρχείο από το 1880, εμπλουτισμένη με εκατοντάδες βιβλία ανάμεσα στα οποία και 350 τόμους, εκδόσεις Λειψίας και Βερολίνου, δωρεά και χρηματοδότηση του ντόπιου εξαίρετου διδάσκαλου των ελληνικών γραμμάτων και ευεργέτη Αναστάσιου Δ. Αγαθίδη (1794-1881), (που έζησε και διέπρεψε στο Λονδίνο).
Το Κατσάμπειο Γυμνάσιο, (που δεν λειτουργεί πια), είναι ένα ακόμα από τα αξιοθέατα του χωριού. Αποτελεί δωρεά και χρηματοδοτούνταν κατά τη λειτουργία του από τον βιομήχανο Χριστόφορου Κατσάμπα.
Στον Προυσό αξίζει ακόμα να δείτε τη "Σχολή Γραμμάτων", καθώς και το φαράγγι της "Μαύρης σπηλιάς", που βρίσκεται στην απέναντι άκρη του χωριού και απέχει περίπου μισή ώρα με τα πόδια από το δρόμο, μέσα σε μια διαδρομή γεμάτη λιμνούλες τρεχούμενα νερά και καταπράσινο περιβάλλον. Ονομάζεται και Αποκλείστρα, γιατί έχει δύο εισόδους ή μία από το χωριό και η άλλη βρίσκεται απ' έξω.
Κατά μια άποψη, εκεί τοποθετείται και το Μουσείο του Οιδίποδα, του ήρωα και ημίθεου ή κατ' άλλους το "Μαντείο του Οδυσσέα". Η σπηλιά αυτή έπαιξε ρόλο, επίσης, στα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού του Έθνους μας. Εκεί κρύφτηκαν γυναικόπαιδα, φυλάχτηκαν τροφές και πολεμοφόδια.
Το "τύπωμα". Είναι αποτύπωμα σε Βράχο, που σύμφωνα με την παράδοση, άφησε στο πέρασμά της η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΠρουσός
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.