e-city.gr > Φλώρινα > Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας

e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Φλώρινα > Ιερά Μονή Αγίας ΤριάδαςΙερά Μονή Αγίας Τριάδας 


Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας

Στο Πισοδέρι σε απόσταση 4 χιλιομέτρων δυτικά βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Είναι περιτριγυρισμένη από μια μαγευτική φύση μέσα σε ένα, "δάσος καταφύγιο", από οξιές με κρύα και εύγευστα νερά, Η Ιερά Μονή είναι κτίσμα του 1050.
Το 1905 κάηκε από τους κομιτατζήδες και τότε καταστράφηκαν Κώδικες, περγαμηνές και άλλο αρχειακό υλικό που είχε χρονολογία το 1380 μ.Χ.
Το χρονικό διάστημα 1850-70 λειτούργησε στους χώρους της Μονής Ιεροδιδασκαλείο όπου προσήλθε σειρά ιερέων, ψαλτών και δασκάλων της περιοχής. Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα υπήρχαν δύο μοναχοί, οι οποίοι περιέθαλπταν τους Μακεδονομάχους. Ήταν κρησφύγετο των Μακεδονομάχων.
Η Μονή συγκροτείτο από σειρά κτιρίων, τα περίφημα κελιά-κονάκια. Ένα κελί-κονάκι ανήκε στον Καπετάν Κώττα, άλλο στους απόδημους Πισοδερίτες κυρίως από τις Η.Π.Α. και άλλα δύο εξυπηρετούσαν, μέχρι τα τελευταία χρόνια τους πιστούς. Σήμερα έχει απομείνει ένα ερειπωμένο κτίσμα που απλά θυμίζει το παρελθόν. Υπάρχει άγιασμα και πάμπολλοι θρύλοι γύρω από την ύπαρξη της Μονής.
Πανηγυρίζει κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, την Δευτέρα δηλαδή μετά την Πεντηκοστή ημέρα, κατά την οποία συρρέουν πανηγυριστές από την περιοχή και από τους όπου γης Πισοδερίτες.
Γύρω από την Αγία Τριάδα υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και ιστορικά γεγονότα. Θρύλοι και γεγονότα συμπλέκονται και μέσα από τον Λόγο περνούν από γενιά σε γενιά Πισοδεριτών κινώντας το γαϊτανάκι της παράδοσης.

Στην φαντασία των Πισοδεριτών η Αγία Τριάδα, παρουσιαζόταν σαν γυναίκα, που προστάτευε σε κάθε περίπτωση το Ιερό της.

Όταν κάποια αρκούδα κατέφαγε ένα από τα βόδια της Μονής, η Αγία υποχρέωσε την αρκούδα να ζευχθεί με το άλλο βόδι στον ζυγό και να οργώσει το χωράφι τηςΙερά Μονή Αγίας Τριάδας

Σε μια αιωνόβια οξυά, που βρισκόταν λίγο πιο κάτω από την είσοδο της Μονής, είχε βρεθεί εικόνα της Αγίας Τριάδας από έναν βοσκό, ο οποίος την έφερε στην εκκλησία του χωριού, εκείνη όμως, ξαναγύρισε στην οξυά, δύο-τρεις φορές και έτσι οι Πισοδερίτες υποχρεώθηκαν να χτίσουν εκεί την μονή.

Γάλλος στρατιώτης, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, επιχείρησε να κόψει την οξυά εκείνη και αντί για την οξυά έκοψε το πόδι του.

Εδώ ιδρύθηκε από επτά πατριώτες εταίρους η νέα Φιλική Εταιρία το 1867.
Εδώ εύρισκαν καταφύγιο, ανάπαυση και ασφάλεια οι ήρωες τουΜακεδονικού Αγώνα.
Σε τιμή και ανάμνηση όλων αυτών η κάθε οικογένεια έφτιαχνε το δικό της (κονάκι) και εκεί κατέλυαν τα μέλη της σε κάθε επίσκεψη και ιδίως την, παραμονή του εορτασμού της Αγίας Τριάδας.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙερά Μονή Αγίας Τριάδας
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.