e-city.gr > Φλώρινα > Αετός - Αγραπιδιές - Λιμνοχώρι

e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Φλώρινα > Αετός - Αγραπιδιές - ΛιμνοχώριΑετός - Αγραπιδιές - Λιμνοχώρι 


Αετός - Αγραπιδιές - Λιμνοχώρι

Η περιοχή χαρακτηρίζεται πεδινή, ημιορεινή και ορεινή, διαθέτει αξιόλογο φυσικό -περιβάλλον και πλούσιο υπέδαφος σε λιγνίτη. Ενδιαφέρον παρουσιά­ζει η περιοχή των λιμνών Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας καθώς και ο ορεινός όγκος του Βίτσιου.

Κυρία ασχολία των κατοίκων αποτελεί η γεωργία, κτηνοτροφία και η αλιεία. Η γεωργία είναι εκτατική με κύρια την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές. Σημαντική είναι η παραγωγή πατάτας, ζαχαρότευλων και η παραδοσιακή παραγωγή πιπεριάς.

Αξιόλογα μνημεία που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή είναι: τάφοι της πρώιμης εποχής του σιδήρου καθώς και οχυρωματικός περίβολος σε λόφο βόρεια του Αετού (μεσαιωνικών χρόνων), ερείπια πόλης μέσα στη λίμνη εμφανή κυρίως σε μερικές νησίδες στους Αναργύρους. καθώς επίσης και ερείπια οικισμού και μαρμάρινος πεσσός με βάση ιωνικού κίονα (ρωμαϊκών χρόνων) στο Λιμνοχώρι. Αξίζει επίσης να επισκεφτεί κανείς το Μοναστήρι των Ταξιαρχών στον Αετό και το ναό του Αγ. Γεωργίου στο Σκλήθρο.

Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από την πρώιμη εποχή του σιδήρου. Στη σύγχρονη ιστορία η περιοχή έχει να επιδείξει πολλές ανδραγαθίες των κατοίκων κατά τη συμμετοχή τους σε εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Το μνημείο του οπλαρχηγού του Μακεδόνικου αγώνα Κατετάν Βαγγέλη στα Ασπρόγεια και το μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου πολέμου στον Αετό το μαρτυρούν.

Το οικοσύστημα του συγκροτήματος των δυο λιμνών Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας με τη μεγάλη ποικιλία προστατευόμενης χλωρίδας, είναι μοναδικής ομορφιάς και ο κυριότερος τόπος φωλιάσματος της βαλτόπαπιας. Εδώ φωλιάζουν ενδημικά Βαλκανικά είδη και σπάνια είδη ορχιδέας. Ο υγρότοπος των λιμνών συγκαταλέγεται στον κατάλογο των σημαντικών βιοτόπων της Ελλάδας (Corine Biotope Project, NATURA 2000). Υπάρχει η Ιαματική πηγή Μπάνια μεταξύ Αγραπιδιών και Λιμνοχωρίου για την εκμετάλλευση της οποίας έχει δημιουργηθεί Επιχείρηση και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο εργασιών η κατασκευή του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης Ιαματικών Πηγών.

Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών προσφέροντας διάφορα είδη τουρισμού (αγροτουρισμό, ορειβασία, κολύμπι. κ.λπ.). Το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος» ελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ο «Αρκτούρος» ιδρύθηκε το 1992 ως αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες της εταιρίας ξεκίνησαν με επίκεντρο την καφέ αρκούδα και την προ­στασία της, καθώς το ζώο αυτό ανήκει στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύεται από την Ελληνική, Κοινοτική και Διεθνή νομοθεσία. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού ο «Αρκτούρος» ίδρυσε το Κέντρο Προστασίας της Αρκούδας που περιλαμβάνει Κτηνιατρικό Σταθμό όπου οι αρκούδες φιλοξενούνται για μια μεταβατική χρονική περίοδο και τους παρέχεται η αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη και ειδική υποστήριξη.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που διατηρούν τις παραδόσεις και διοργανώνουν εκδηλώσεις όπως: η Γιορτή πατάτας στο Σκλήθρο, η Γιορτή πιπεριάς στον Αετό, γιορτές που θέλουν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Επίσης γίνονται εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά στο Λιμνοχώρι δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο. Το Δεκαπενταύγουστο γίνονται εκδηλώσεις στον οικισμό Περικοπής Ασπρογείων όπου φιλοξενούνται αρκετοί επισκέπτες από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Με λαμπρότητα γιορτάζεται στον Αετό η εορτή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑετός - Αγραπιδιές - Λιμνοχώρι
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.