e-city.gr > Φλώρινα > 6 Λίμνες

e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Φλώρινα > 6 Λίμνες6 Λίμνες 


6 Λίμνες

Το βασικό χαρακτηριστικό του νομού Φλώρινας είναι οι λίμνες και οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι.
Ο νομός έχει έξι λίμνες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα καθώς και τις λίμνες της περιοχής Αμυνταίου (Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα και Πετρών).

Μικρή & Μεγάλη Πρέσπα
Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη και χωρίζονται από μια στενή λωρίδα γης με μήκος 4 χλμ. και πλάτος 200 έως 1000 μέτρα.
Στη θέση Κούλα μέσω ενός δίαυλου τα νερά της Μικρής, λόγω υψομετρικής διαφοράς, χύνονται στη Μεγάλη και συμφωνά με παραδόσεις των κατοίκων, από τη Μεγάλη με υπόγειες καταβόθρες συνεχίζουν προς τη λίμνη Αχρίδα (FYROM) η οποία μέσω του ποταμού μαύρου Δρίνου επικοινωνεί με την Αδριατική.
Οι λίμνες είναι απομεινάρια της μεγάλης Δασσαρίτιδας λίμνης που κατείχε την ευρύτερη περιοχή πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με ένα θρύλο της περιοχής η αλλαγή της στάθμης των λιμνών εκφράζει τις διαθέσεις των λιμνών. Κάθε φορά που φουσκώνουν οι λίμνες πλημμυρίζοντας τα χωράφια με αν υπολογιστές ζημιές "τυχαίνει" η διεθνής κατάσταση ή η τοπική να είναι εξημμένη ή γίνεται πόλεμος. Στους βράχους και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας διακρίνονται καθαρά οι στάθμες του νερού στη διάρκεια του Α και του Β παγκοσμίου πολέμου και νεώτερα.
Η λίμνη Μικρή Πρέσπα παγώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε χειμώνα.
Μην παραλείψετε να ζήσετε με τη φαντασία σας στην εποχή του Βυζαντίου, επισκεπτόμενοι με βάρκα τις τοιχοχραφίες στους βράχους και τα ασκηταριά κατά μήκος της ακτής της Μεγάλης Πρέσπας. Βάρκα θα βρείτε πολύ εύκολα στην παραλία του χωριού Ψαράδες.
Μπορείτε να συνεχίσετε τις βυζαντινές σας περί πλανήσεις και στη Μικρή Πρέσπα επισκεπτόμενοι με βάρκα το νησί του Αγίου Αχίλλειου και να θαυμάσετε την ομώνυμη βασιλική στα ερείπια της οποίας γίνονται κάθε Αύγουστο οι εκδηλώσεις "Πρέσπεια" που συγκεντρώνουν κορυφαία ονόματα της Τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τον Άγιο Αχίλλειο μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα και να επισκεφθείτε το δεύτερο νησί της Μικρής Πρέσπας, το Βιδρονήσι, όπου θα αντικρίσετε ένα πρωτόγνωρο θέαμα6 Λίμνες Επιστρέφοντας από το Βιδρονήσι μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας Πορφύρας στον Αγιο Αχίλλειο (την οποία, επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε διασχίζοντας το νησί με τα πόδια) ή να κάνετε κάποια διαδρομή ανάμεσα από τις καλαμιές και τα άλλα υδρόβια φυτά της λίμνης αναπολώντας την εποχή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου και του Σαμουήλ6 Λίμνες Η επίσκεψη στον Αγιο Αχίλλειο και στο Βιδρονήσι προϋποθέτει μερικές συνεννοήσεις προηγουμένως, που συνήθως γίνονται στα καφενεία της ακτής.
Η περιοχή των Πρεσπών κηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός από το 1974 για την ομορφιά του τοπίου της, για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα για τα σπάνια υδρόβια πουλιά της (πελεκάνοι, λαγγόνες, κορμοράνοι, ερωδιοί κ.λ.π.) και για μία συστάδα αιωνόβιων κέδρων.
Στην περιοχή αναφέρονται:
-17 είδη ψαριών (γριβάδια, τσιρόνια, χέλια, μπράνες κ.α)
-11 είδη αμφιβίων
-21 είδη ερπετών
-45 είδη θηλαστικών
-πάνω από 260 είδη πτηνών.
Τα ψάρια μπράνα Πρέσπας, Πέστροφα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, κορυγονος Αγίου Παντελεήμονα (Βεγορίτιδα) είναι μοναδικά παγκόσμια.

Χειμαδίτιδα & Ζάζαρη
Οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη χωρίζονται με μια στενή λωρίδα γης πλάτους 2 χλμ. περίπου. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές αποτελούν κατάλοιπο της παλιάς Εορδαίας λίμνης.
Οι πλησιέστεροι οικισμοί προς τις λίμνες είναι οι κοινότητες Λιμνοχωρίου (εφάπτεται των ακτών της λίμνης Ζάζαρης) και Αναργύρων (ανατολικά της λίμνης Χειμαδίτιδας).
Μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα και των δυο λιμνών καθώς ανεβαίνετε προς το Νυμφαίο.
Η επίσκεψη και των δυο λιμνών είναι δυνατή από το Λιμνοχώρι.
Η λίμνη Ζάζαρη είναι η μικρότερη λίμνη του νομού Φλώρινας.
Στις λίμνες συναντώνται:
- θηλαστικά αρκετά από τα οποία είναι απειλούμενα,
- 7 είδη αμφιβίων,
-141 είδη πτηνών,
- ερπετά,
- ψάρια (γριβάδι, τουρνα, γληνί, πλατίκα κ.α.)

Λίμνη Πετρών
Η Λίμνη των Πετρών βρίσκεται 1 χλμ. βορειοδυτικά του Δήμου Αμυνταίου και σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Βεγορίτιδα.
Τροφοδοτείται από νερά βροχής και χιονιού, απευθείας στην επιφάνεια της και με το νερό από τη λίμνη Χειμαδίτιδα μέσω της κεντρικής απαγωγού τάφρου.
Ταυτόχρονα μέσω φυσικής τάφρου αλλά και τεχνητής υπόγειας σήραγγας επικοινωνεί με τη λίμνη Βεγορίτιδα, στην οποία διοχετεύει μεγάλες ποσότητες νερού.
Η λίμνη φαίνεται πολύ ωραία από τον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών.
Η πρόσβαση (επίσκεψη) στη λίμνη είναι δυνατή από το χωριό Πέτρες.

Βεγορίτιδα
Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Αρνίσσης ή Οστόβου ή Αγίου Παντελεή μονά βρίσκεται στα όρια των νομών Φλώρινας και Πέλλας.
Τροφοδοτείται από νερά βροχής και χιονιού απευθείας στην επιφάνεια της καθώς και με τη βοήθεια χειμάρρων, ρυακιών, ποταμών και με σημαντικό αριθμό υπολίμνιων πηγών.
Η περιοχή ανάμεσα στις δυο λίμνες είναι γεμάτη αμπέλια και λέγεται ότι από δω βγαίνει το καλύτερο Αμυντιώτικο κρασί.
Τα ψάρια που συναντώνται στις λίμνες αυτές είναι γρίβα δια, κορέγονοι, τουρνες, πλατίκες, γληνια και τσιρόνια. Επιπλέον συναντώνται γουλιανοί.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα6 Λίμνες
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.