e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ιωάννινα > Αρχαία ΧρόνιαΑρχαία Χρόνια 


Αρχαία Χρόνια

Η προϊστορική εποχή

   Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης ύπαρξης στο νομό Ιωαννίνων χρονολογούνται τη Μέση Παλαιολιθηκή περίοδο (38.000 χρόνια πρίν).Αυτό μαρτυρούν τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Καστρίτσας.Ευρήματα τόσο στην ίδια περιοχή όσο και στο "Κλειδί" της κοιλάδας του Βοϊδομάτη βεβαιώνουν ότι η περιοχή συνεχίστηκε να κατοικείται και στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο.
   Με το τέλος των μεγάλων παγετώνων και την σταθεροποίηση των κλιματολογικών συνθηκών άλλαξε ο τρόπος διαβίωσης των ανθρώπων και η μονιμότερη εγκατάσταση σε περιοχές.Ενδείξεις προκύπτουν για τη εποχή του Χαλκού, κατά την οποία πιστεύεται ότι άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας η Δωδώνη, όπου λατρεόνταν η θεότητα της γονιμότητας και της εφορίας που αργότερα αντικαταστάθηκε απο τη λατρεία του Δωδωναίου Δία.
   Γύρω στο 2000 π.Χ. μετοίκησαν στην Ήπειρο οι Θεσπρωτοί και ένας κλάδος αυτών, οι Έλλοπες ή Ελλοί παρέμειναν στην πεδιάδα των Ιωαννίνων που ονομάστικε Ελλοπία.Μεταξύ 13ου και 12ου π.Χ. ένα νέο φύλο, οι Μολοσσοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, έχοντας ως θρησκευτικό τους κέντρο την Πασσαρών που ήταν στο σημερινό Ροδοτόπι.

Ιστορικοί Χρόνοι

   Η ανεύρεση ενός Μολοσσικού οικισμού στη Βίτσα, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά, αποκάλυψε ότι υπήρχαν εκεί δραστηριότητες που καλύπτουν περίοδο έξι αιώνων, από τις αρχές του 9ου αιώνα ως το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ..Αντίστοιχα ευρήματα έχουν εντοπιστεί στη Δουρούτη και στο Λιατοβούνι της Κόνιτσας.Με την άνοδο στη εξουσία του βασιλιά Θαρύπα(423-385 π.Χ.) οι Μολόσσοι άρχισαν να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται.
   Ήταν σύμμαχοι των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ενώ στήριγμα βρήκαν και στους Μακεδόνες μετά το γάμο της Ολυμπιάδος, αδερφής του βασιλέως Μολοσσών Αλεξάνδρου με το Φίλιππο , τον πατέρα του Μεγ.Αλεξάνδρου.
   Το 295 π.Χ. βασιλιάς των Μολοσσών ανεδείχθη ο Πύρρος που κατάφερε να ενώσει τα Ηπειρωτικά φύλα και εκστρατεύει κτά της Ιταλίας, όπου το 280 π.Χ. έιχε δύο επιτυχές κατά των Ρωμαίων στην Ηράκλεια και των Καρχηδονίων στη Σικελία.
   Το 168 π.Χ. η Ήπειρος καταλήφθηκε απο τους Ρωμαίους που κατέστρεψαν περι τις 70 πόπλεις και 150000 κάτοικοί της πουλήθηκαν ως δούλοι.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑρχαία Χρόνια
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.