e-city
English version Home Nightlife Ξενοδοχεία & Ταξίδια Cinema & Theaters Σχολές, Φροντιστήρια, Ελ. Επαγγελματίες, Τεχνικοί Αγορά Σπόρ & Χόμπυ
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ζαγοροχώρια > Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - ΑώουΟ Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου 


Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου

Αν επισκεφθείτε τα Ζαγόρια, θα πρέπει να προγραμματίσετε και μια βόλτα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου. Ο Δρυμός είναι αλλιώς γνωστός και με την ονομασία "Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών" και εκτείνεται από το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης ως το βορειοδυτικό άκρο της Πίνδου. Ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1973 και διοικητικά ανήκει στον νομό Ιωαννίνων. Βόρειο όριο του Δρυμού είναι η χαράδρα του Αώου και το νότιο όριο το φαράγγι του Βίκου. Μέσα στον Δρυμό βρίσκονται 4 οικισμοί. Είναι τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδέντρι και ο Βίκος, από τον οποίο εισέρχεστε στο νότιο άκρο του Δρυμού, στο ομώνυμο φαράγγι. Περιμετρικά στα όρια του Δρυμού βρίσκονται άλλα 6 χωριά του Ζαγορίου: η Αρίστη, ο Αγ. Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι. Επίσης η πόλη της Κόνιτσας και τα χωριά Καλλιθέα και Κλειδώνω. Επιβλητικές και πανύψηλες οι κορυφές του, με πρώτη και καλύτερη τη Γκαμήλα, που φτάνει τα 2.497 μέτρα, πάντοτε λευκές, μοιάζουν να ανήκουν στον ουρανό. Ο ποταμός Αώος, στα βόρεια του Δρυμού, κυλάει ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση του ομώνυμου φαραγγιού. Ο Βίκος, από τη νότια πλευρά, κάθετος και απότομος και ο Βοϊδομάτης, το διαυγέστερο ελληνικό ποτάμι, σχηματίζουν δύο εντυπωσιακά φαράγγια. Όλα αυτά συνθέτουν το τοπίο του Δρυμού. Τον Δρυμό μπορείτε να τον προσεγγίσετε κι από 4 σημεία κατά μήκος της Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης:

- Από το 19ο χλμ. στην διακλάδωση του χωριού Μεταμόρφωση.

-Από το Καλπάκι στο 34ο χλμ. ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Καλπακίου-Κάτω Πεδινών.

-Από το 38ο χλμ. Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Αρίστης-Παπίγκου.

-Από το 48ο χλμ. και το 63ο χλμ.(Κλειδώνω και Κόνιτσα) όπου η εθνική οδός εφάπτεται σχεδόν του Δρυμού.
Εκτός όμως από τη μοναδική του Φύση, ο Δρυμός φιλοξενεί και σπάνια είδη πανίδας. Περπατώντας ανάμεσα στα δάση, στα φαράγγια και στα ποτάμια του, θα ανακαλύψετε πως ο Δρυμός είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένος. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα σε άλλα 10 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 133 είδη πουλιών και 24 είδη διαφόρων θηλαστικών. Από τα αμφίβια, τα τρία είδη (αλπικός Τρίτωνας, βομβίνη και πρασινόφρυνος) Ζουν και αναπαράγονται στην Δρακόλιμνη. Από την χλωρίδα του θα σας εντυπωσιάσουν τα δάση οξιάς, μαύρο-πεύκου (Pinus Nigra) και ελάτης. Πρόκειται για δάση ώριμα, ανέγγιχτα για πολύ καιρό που, εκτός από την άγρια ομορφιά τους, προσφέρουν καταφύγιο σε αρκούδες, Ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Στις απότομες πλαγιές της Τύμφης υπάρχουν ακόμα λίγα κοπάδια αγριόγιδα ενώ στις όχθες του Αώου και του Βοϊδομάτη, μέσα στην πυκνή βλάστηση, φωλιάζουν βίδρες (lutra lutra) και νερομυγαλές (Neomys sp.) Στα νερά των ποταμών υπάρχουν πέστροφες, κέφαλοι του γλυκού νερού καθώς και 4 είδη νεροβατράχων (Rana sp.), 2 είδη νερόφιδων (Natrix natrix και natrix tesselata) και χωματόφρυνοι (Bufo bufo) που πλησιάζουν στα νερά μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Από τα υδρόβια πουλιά μπορεί να δείτε λίγους σταχτοτσικνιάδες, στην περιοχή του Δρυμού κοντά στον κάμπο της Κόνιτσας, θα δείτε επίσης και πολλούς νεροκότσυφες, Πέραν της ποικιλίας των δέντρων τα αγριολούλουδα και τα αγριοβότανα του Δρυμού είναι πάμπολλα. Μεταξύ των άλλων θα βρείτε 18 ειδών ποικιλίες γερανιών, 43 είδη τριφυλλιού και 14 είδη από καμπανούλες. Στον ορεινό αυτό δρυμό, θα συναντήσετε και πολλές λίμνες. Εξαιτίας των πετρωμάτων, των οποίων η σύσταση δεν ευνοεί ιδιαίτερα τις πηγές και τις ρεματιές, στα μεγάλα υψόμετρα σχηματίζονται σπήλαια, δολίνες (σπηλιά που έχει πέσει η οροφή της) και λίμνες. Γνωστότερη όλων η Δρακόλιμνη, στα 2.050 μέτρα. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου ενδείκνυται για πλήθος πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Ακόμα κι αν είστε συνηθισμένοι στις ομορφιές της Φύσης, τα πλούσια εναλλασσόμενα τοπία του θα σας φορτίσουν συγκινησιακά!

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΟ Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.