e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Καστοριά > Φυσικές ΟμορφιέςΦυσικές Ομορφιές 


Φυσικές Ομορφιές

Η Βυζαντινή ακμή της Καστοριάς συνεχίστηκε και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τον 17ο και 18ο αιώνα παρουσιάζει μια λαμπρή οικονομική άνθηση, αποτέλεσμα της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριοτήτων των Καστοριανών γουναράδων. Δείγματα αυτής της άνθηση είναι τα γνωστά αρχοντικά.
Επιβλητικά, με λιθόκτιστους τους πρώτους ορόφους, με μικρά ανοίγματα προστατευμένα με σιδεριές και ξυλόκτιστο τον τελευταίο όροφο που συνήθως προβάλλει με τους "Ηλιακούς" και φωτίζεται από πολλά παράθυρα. Ένας πρωτότυπος Μακεδονίτικος ρυθμός που βρίσκει στην Καστοριά την καλύτερη του έκφραση. Με χώρους ειτουργικά χωρισμένους, που εξυπηρετούσαν τις βιοτικές-κοινωνικές ανάγκες των ενοίκων. Οι εσωτερικού διάκοσμοι, τα ξυλόγλυπτα σανιδώματα στις οροφές, οι πολύχρωμοι υαλωτοί φεγγίτες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα υψηλής αισθητικής στάθμης.
Σήμερα ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς, δεμένος με την σύγχρονη πόλη, πρσφέρει ένα μοναδικό σε έκταση καιποιότητα παραδοσιακό δομημένο περιβάλλον, μνημειακού και ταυτόχρονα τουριστικού ενδιαφέροντος.
Τα σπουδαιότερα αρχοντικά είναι του Νατζή, των Αφων Εμμανουήλ, του Μπασσάρα, του Τσατσαπά, του Μπρουμίδη, του Παπατέρπου και άλλα.
Η Καστοριά είναι ίσως η μοναδική πόλη με τόσο μεγάλη Βυζαντινή Τέχνη. Βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες που προσδίδουν μια ιδιαίτερη εικόνα στην πόλη. Κυρίαρχη θέση έχουν οι εκκλησίες της. Περίπου 70 (Αγιοι Ανάργυροι, Ταξιάρχες, Αγ. Στέφανος, Πναγία Κουμπελίδικη, Αγ. Γεώργιος του 14ου-15ου αιώνα) και τόσες άλλες τοιχογραφίες του 13ου και 15ου.
Στο παραδοσιακό οικισμό "Ντολτσό" το αρχοντικό Νετάτζη Αιβάζη, στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, που μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά στην ζωή της παλιάς καστοριανή οικογένειας. Στα ακθέματα του περιλαμβάνονται αντικείμενα οικιακής χρήσης, ενδυμασίες, τα εργαλεία της επεξεργασίας της γούνας στο παλιό εργαστήρι, τα εργαλεία της ψαρικής στην "Αυγάτη" που οδηγούσε στη λίμνη και τα υπόγεια κελλάρια τροφίμων και κρασιών. Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη ο "Δοξάτος", με τον ισορροπημένο και πολύχρωμο φωτισμό του και τις ξυλόγλυπτες τοξογραφίες του, όπως και οι άλλοι χώροι, υποδοχής, ύπνου, μαγειριά.
Στην κορυφή του λόφου σε μια πολύ όμορφη και με πανοραμική θέα, τοποθεσία, βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς. (πλατεία δεξαμενής, δίπλα στο πρώην ξενοδοχείο Ξενία).
Λειτουργεί από τον Ιούνιο του 1989, με μια μόνιμη έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.
Οι εικόνες αυτές προέρχονται από τους Βυζαντινούς ναούς της Καστοριάς και με χρονολογική σειρά ανήκουν από τον 12ο έως και το 17ο αιώνα.
Πλούσια σε καλλιτεχνική δημιουργία η πόλη της Καστοριάς, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων παρουσιάζει ένα μέρος της τέχνης του τοπικού εργαστηρίου ζωγραφικής που υπήρχε, μέσα από αυτή την έκθεση.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΦυσικές Ομορφιές
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.