e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Κοζάνη > Μουσείο Μακεδονικού ΑγώναΜουσείο Μακεδονικού Αγώνα 


Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το έτος 1878 στην περιοχή του όρους "BOYPΙNON" σε μια χαραδροχοάνη, 4 χλμ. επάνω από την Κοινότητα Χρωμίου και 37 χλμ. από την Κοζάνη, οπου υπήρχε το μικρό κτηνοτροφικό χωριό, το ομώνυμο με το βουνό, έγινε η επανάσταση της επαρχίας Ελίμειας για την κατάργηση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.
Η επανάσταση αυτή στο Μπούρινο ήταν η πρώτη οργανωμένη ένοπλη αντίσταση του Μακεδονικού Ελληνισμού κατά του βουλγαρικού επεκτατισμού και του πανσλαβιστικού κινδύνου. ΄Αρχισε μ' αυτήν ο Μακεδονικός Αγώνας με την κλαγγή των όπλων, που συνεχίστηκε μέχρι το 1908 και συνεχίzεται δυστυχώς και σήμερα μ' αλλους τρόπους γιατί οι εχθροί του Ελληνισμού παραχαράσσουν συστηματικα την ιστορία μας και σφετερίζονται ασύστολα τα αιώνια σύμβολα μας.
Προς τιμήν των αγωνιστών εκείνων της ελευθερίας όλων των Μακεδονομάχων και των επί αιώνες αγωνιζομένων για την ελληνικότητα της γης των Μακεδόνων, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης με δωρεές των κατοίκων και με την οικονομική συμπαράσταση των εκπροσώπων της Πολιτείας, εξωράϊσε και δενδροφύτευσε τον όλο χώρο, αναπαλαίωσε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ευλογήθηκαν τα όπλα των επαναστατών, ανήγειρε κτίριο παραδοσιακής μορφής για τη στέγαση των ιστορικών στοιχείων των αγώνων του Μακεδονικού Ελληνισμού, κατασκεύασε παραδοσιακές βρύσες και γέφυρες, δημιούργησε λιθόστρωτους δρόμους διακοσμημένους με εθνικά σύμβολα και παραστάσεις, ανήγειρε απέριττο μνημείο πεσόντων και τοποθέτησε προτομές ηρώων, προμάχων του Ελληνισμού, Μακεδόνων και πολλές επιγραφές με γνωμικά επιφανών ιστορικών, φιλοσόφων και πολιτικών, που έχουν σχέση με τη Μακεδονία και την Ελληνικότητά της.
΄Ολος ο χώρος του υπαίθριου αυτού Μουσείου, 30 καί πλέον στρεμμάτων, αποτελεί σήμερα μια όαση μέσα σ' ένα ορεινό τοπίο, που αναζωογονεί τον επισκέπτη με τον καθαρό αμόλυντο αέρα, του αναθερμαίνει την εθνική του μνήμη και του υπενθυμίzει το χρέος του προς τον τόπο για την αδιάσπαστη συνέχεια του Ελληνισμού. Μια συνέχεια που στηρίχθηκε στις κάθε είδους θυσίες των γενεών απο την ομηρική ακόμα εποχή και διατηρήθηκε χάρη στο πάθος του 'Ελληνα για την ελευθερία και την πίστη του στην ιερότητα και το δίκαιο των αγώνων του.
Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθε μέρα από το μήνα Μάρτιο μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΜουσείο Μακεδονικού Αγώνα
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.