e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > ,,, > ΚιλελέρΚιλελέρ 


Κιλελέρ

Συνεχίζοντας, φθάνουμε στο Κιλελέρ (Κυψέλη), 28 χλμ. από τη Λάρισα, έδρα του ομώνυμου Δήμου, χωριό του θεσσαλικού κόμπου (75 μ, υψ.) γνωστό ο1 όλη την Ελλάδα αηό την εξέγεροη των κολίγων στις αρχές του 20ού αι. Τόηος με ιδιαίτερη ιστορική σημασία μετά τα αιματηρά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού το Μάρτιο του 1910. Αηό τότε και κυρίως αηό τις αρχές της δεκαετίας του '50, το Κιλελέρ καθιερώθηκε ως τόπος γιορτής και σύμβολο των αγώνων των αγροτών Η ύπαρξη αρχαίων οικισμών επιβεβαιώνεται αηό τα ερείπια νεολιθικών οικισμών και ευρημάτων εκείνης της περιόδου, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Επίσης, ερείπια τζαμιού εντοπίστηκαν πάνω στον ομώνυμο λόφο, όπου έχει βρεθεί και λακκοειδής μυκηναϊκός τάφος με πολλά ευρήματα. Πρόκειται για επίμηκες ύψωμα, Ν.-ΝΑ, του χωριού με πεπλατυσμένη κορυφή, στο επάνω μέρος του οποίου βρίσκεται σήμερα το υδραγωγείο τοιι χωριού. Ο μυκηναϊκός τάφος περιείχε 5 μυκηναϊκά αλάβαστρα και χάντρες από ορεία κρύσταλλο.
Τα τελευταία 25 χρόνια το Κιλελέρ είναι ένα ζωντανό αγροτικό Χωριό με αξιόλογη οικονομική και πολιτιστική πρόοδο Σήμερα κατοικείται αηό 691 άτομα, γεωργούς (βαμβάκι, σιτηρά, βιομηχανική ντομάτα), κτηνοτρόφους (αιγοπρόβατα, βοοειδή], υπαλλήλους (δημοσίου, ιδιώτες) και εργάτες βιομηχανίας. Ο οικισμός Κόκκινες υπάγεται στο Κιλελέρ, που συγκροτήθηκε αηό Μικρασιάτες πρόσφυγες. Εκτός από το ύψωμα "Τζαμί", άλλες χαρακτηριστικές μαγούλες στην ηεδιάδα είναι οι: "Τσανάκα" (Β.-ΒΔ. του Κιλελέρ σχεδόν κυκλική), "Γρίβα" [Δ.-ΒΔ. κυκλική με μικρό διώροφο κτίσμα), "Κυριακή" (Β.-ΒΔ. ωοειδής, οτην κορυφή της οηοίας υπάρχει αποθήκη), και "Βρωμόπετρα" (Ν. του οικισμού Κόκκινες, κυκλική).
Κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου είναι τα "Κιλελέρεια". όταν γιορτάζεται η εηέτειος των γεγονότων της αγροτικής εξέγερσης του 1910. Η εκδήλωση έχει πλέον καθιερωθεί και αποτελεί θεσμό για τα αγροτικά δρώμενα όχι μόνο του θεσσαλικού κάμπου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Πλήθος επισήμων και αγροτών τιμούν κάθε χρόνο με ι ην παρουσία τους την εκδήλωση, με επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων. Συγκεντρώνονται στο "Μνημείο του Αγρότη", σύμβολο αιώνιο κσι διαχρονικό του αγώνα και της θυσίας του Έλληνα αγρότη. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ίδρυση Αγροτικού Μουσείου στο χώρο αυτό.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΚιλελέρ
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.