e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Πρέβεζα > Βυζαντινή ΝικόποληΒυζαντινή Νικόπολη 


Βυζαντινή Νικόπολη

Η Νικόπολη κτίστηκε από τον Οκταβιανό - Αύγουστο μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας (31 πΧ), πιθανώς στα έτη 30 - 28 πΧ. Συνοικίσθηκε από τον πληθυσμό ηπειρωτικών και αιτωλοακαρνανικών πόλεων και ιταλών αποίκων και απόκτησε από την αρχή χαρακτήρα ελληνικό. Κόμβος συγκοινωνιακός και εμπορικός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση με λιμάνι στο Ιόνιο και στον αμβρακικό κόλπο, έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Παλαιάς Ηπείρου και επισκοπική της έδρα γνωρίζοντας μεγάλη ακμή. Η οικονομική και πολιτική κρίση του 3ου μΧ αιώνα, οι σεισμοί και οι εισβολές των Γότθων βλάπτουν σοβαρά τη ζωή της πόλης. Το 395 λεηλατείται από τον Αλάριχο και το 475 την κυριεύουν οι Βάνδαλοι. Με την εισβολή των Γότθων του Τοτίλα (551 μΧ) αρχίζει η παρακμή της και στα τέλη του 9ου ή αρχές του 10ου αιώνα παύει να ζεί.
Ανασκαφικές έρευνες διενεργήθηκαν στο διάστημα 1914 - 1967 από τους αρχαιολόγους Αλεξ. Φιλαδελφέα, Αναστ. Ορλάνδο και Γ. Σωτηρίου και κατά τα έτη 1991 - 93 από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν στερεώσεις τοίχων και των τείχων και σωστικές επεμβάσεις στα ψηφιδωτά δάπεδα.

Τα σημαντικότερα μνημεία της Νικόπολης είναι:

Βασιλική Α' (Δουμετίου):
τρίκλιτη βασιλική αφιερωμένη στον Αγ. Δημήτριο, ίδρυμα του αρχιεπισκόπου Νικοπόλεως Δουμετίου Α' και του διαδόχου του Δουμετίου Β'. Εχει εγκάρσιο εξέχον κλίτος, νάρθηκα με βαπτιστήριο και σκευοφυλάκιο και αίθριο (atrium). Φέρει ψηφιδωτά δάπεδα και χρονολογείται στα 550 - 575 μΧ.
Βασιλική Β' (Αλκίσωνος):
πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος, νάρθηκα με βαπτιστήριο (;) και διακονικό και αίθριο. Ψηφιδωτά δάπεδα σώζονται στο αίθριο, το διακονικό και τα προσκτίσματά του. Χρονολογείται στα 450 - 516 μΧ.
Βασιλική Γ':
βόρεια από τη βασιλική Β'. Τρίκλιτη με 3 αψίδες και νάρθηκα με προσκτίσματα. Τελευταίο τέταρτο του 6ου μΧ αιώνα.
Βασιλική Δ' (Ασυρμάτου ή Ανάληψης):
Βρίσκεται έξω από τα βυζαντινά τείχη, σε απόσταση 800μ. από το κέντρο της πόλης. Τρίκλιτη βασιλική με προεξέχον εγκάρσιο κλίτος, νάρθηκα με προσκτίσματα και αίθριο. Ψηφιδωτά δάπεδα σώζονται στο νάρθηκα και στο διακονικό. Χρονολογείται από τα τέλη του 5ου μέχρι το τρίτο τέταρτο του 6ου αιώνα μΧ.
Βασιλική Ε' (Αγ. Μηνάς Μαργαρώνας):
Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα ΝΑ από τη Νικόπολη. Τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο εξέχον κλίτος, νάρθηκα, εξωνάρθηκα ή αίθριο και αυλή ημικυκλική με δεξαμενή και ψηφιδωτά δάπεδα. Μέσα 6ου αιώνα μΧ.
Βασιλική ΣΤ':
Κείται στο ΝΑ τμήμα της πόλης, κοντά στις βασιλική Α και Β και είναι ισομεγέθης με τη βασιλική Α'.
Βασιλόσπιτο (Επισκοπείο):
Βρίσκεται κοντά και δυτικά από τη βασιλική Α'. Μεγάλο ρωμαϊκό οικοδόμημα με περίστωο αίθριο. Μερικά από τα ψηφιδωτά δάπεδα των στοών του είναι χριστιανικά και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε και στους χριστιανικούς χρόνους, ίσως ως επισκοπικό μέγαρο.
Βυζαντινά τείχη.
Τα εσωτερικά τείχη της Νικόπολης χτίστηκαν πιθανώς μετά την κατάληψή της από τους Βανδάλους (474 / 5) και πριν από την ανέγερση των βασιλικών (6ος μΧ). Σύμφωνα με τον ιστορικό Προκόπιο επισκευάστηκαν επί Ιουστινιανού γύρω στα 540 μΧ.
Επαυλη παλαιοχριστιανική στη θέση "Φτελιά" με ψηφιδωτά δάπεδα, του β' μισού του 5ου αιώνα μΧ. Αποτελείται από μικρά δωμάτια και στοά και αυλή με αψίδα.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΒυζαντινή Νικόπολη
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.