e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Πρέβεζα > Αμβρακικός κόλποςΑμβρακικός κόλπος 


Αμβρακικός κόλπος

>Μία ζεστή και πλούσια Θάλασσα μεταξύ νότιας Ηπείρου και βόρειας Αιτωλοακαρνανίας, αγκαλιάζεται από πράσινους γήλοφους, εύφορες πεδιάδες, λιμνοθάλασσες και βάλτους. Αυτός είναι ο Αμβρακικός κόλπος. Τα νερά του επικοινωνούν με το Ιόνιο μέσο του πορθμού Ακτίου-Πρέβεζας, που έχει μόνο 600m ελάχιστο πλάτος. Δύο μεγάλα ποτάμια, ο Λούρος και ο Άραχθος, χύνουν τα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες νερά τους στη βόρεια πλευρά του κόλπου. Εκεί, επί χιλιάδες χρόνια οι φερτές ύλες των ποταμών προσχώνουν τη ρηχή θάλασσα, σχηματίζοντας το πλουσιότερο μωσαϊκό υγροτόπων στη χώρα μας. Πολύπλοκοι και συνεχώς εναλλασσόμενοι φυσικοί σχηματισμοί προσφέρουν κατοικία και τροφή σε πολύ μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών, προσφέροντας παράλληλα τα αγαθά τους στον άνθρωπο. 0 Αμβρακικός κόλπος με τις ιδιαίτερες συνθήκες του και με την παρουσία δελφινιών και θαλασσίων χελωνών διατηρεί μια σπάνια φυσική ομορφιά.
Μέσα στον Αμβρακικό κόλπο έχουν σχηματιστεί από τη δράση των ποταμών και των ρευμάτων της Θάλασσας περισσότερες από δώδεκα λιμνοθάλασσες. Μακριές και στενές λωρίδες ξηράς (λουρονησίδες) τις χωρίζουν από τη Θάλασσα. Σε μερικά τμήματά τους οι λουρονησίδες έχουν "χτιστεί" από συσσωρευμένα κελύφη οστράκων, αποτελώντας μοναδικό φαινόμενο. Λασποτόπια τριγύρω από τις λιμνοθάλασσες και τις εκβολές των ποταμών αποτελούν ένα περιορισμένο τύπο βιοτόπου, αναγκαίο όμως για τη διαβίωση πολλών θαλάσσιων οργανισμών και παρυδάτιων πουλιών. Οι ποικίλοι βιότοποι του Αμβρακικού κατοικούνται σε κάθε τους γωνιά από πληθώρα υδρόβιων, παρυδάτιων και χερσαίων μορφών ζωής. Μιας και η παραγωγικότητά τους είναι μεγάλη, μπορούν και συντηρούν μεγάλους πληθυσμούς. Εκτός από την υψηλή αισθητική αξία για τον απλό επισκέπτη, κρύβουν ατέλειωτα ενδιαφέροντα για όσους μελετούν τη φύση. Περίπου 280 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί ως τις μέρες μας στην περιοχή. Εδώ ξεχειμωνιάζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός από αγριόπαπιες και φαλαρίδες σε σύγκριση με άλλους Ελληνικούς υγρότοπους. Το χειμώνα απαντώνται επίσης μεγάλοι πληθυσμοί από Κορμοράνους, Σκαλίδρες, Βουτηχτάρια, Κοκκινοσκέληδες. Ο Αμβρακικός βρίσκεται πάνω στον άξονα μετανάστευσης των πουλιών κατά μήκος της Δυτ. Ελλάδας. Έτσι, την άνοιξη και το φθινόπωρο όλη η έκτασή του σφύζει από ζωή. Τα ρηχά παράκτια νερά, οι βάλτοι πλαισιωμένοι από πανδαισία χρωμάτων, ήχων της ζωής και λουλούδια, γίνονται παράδεισος για κοπάδια από χιλιάδες παρυδάτια πουλιά. Σταθμεύουν Χαλκόκοτες, Γλαρόνια, Δρεπανοσκαλίδρες, Λασποσκαλίδρες, Λευκοτσικνιάδες, Λασπότριγγες και άλλα, με πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Στην περιοχή αναπαράγονται σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών όπως Αργυροπελεκάνοι, Νεροχελίδονα, Γελογλάρονα, Χουλιαρομύτες, Βαλτόπαπιες, Κραυγαετοί και άλλα. Την άνοιξη στα χωριά του κάμπου το κροτάλισμα από τα ράμφη των Πελαργών Θα μας προκαλέσει να στρέψουμε το βλέμμα μας ψηλά στις κολόνες και στα καμπαναριά που φωλιάζουν.
Εκτός από τους φτερωτούς κατοίκους, πλήθος από άλλες συστηματικές ομάδες σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζούν στον Αμβρακικό. Περισσότερα από 75 είδη κοχυλιών (Δίθυρα και Γαστερόποδα) απαντώνται στις ακτές. Μεγάλοι πληθυσμοί από πολλά είδη ψαριών ζούν στη θάλασσα, ενώ οι λιμνοθάλασσες εγγίζουν πολύ ψηλή παραγωγικότητα. Στα γλυκά νερά ζεί ο Λουρογωβιός, είδος μικρού ψαριού που δεν απαντάται αλλού στον κόσμο Υπάρχουν 6 είδη τουλάχιστον αμφιβίων (Βάτραχοι, Φρύνοι, Τρίτωνες) που τις υγρές ανοιξιάτικες βραδιές οι συναυλίες των κρωξιμάτων τους ηχούν μακριά στη νυχτερινή σιγή.
Περισσότερα από 20 είδη σαυρών και φιδιών εκδηλώνουν την παρουσία τους καθώς συλλέγουν τον ανοιξιάτικο ήλιο στα ξέφωτα της βλάστησης. Όλοι αυτοί οι παρεξηγημένοι από τον άνθρωπο οργανισμοί είναι εντελώς ακίνδυνοι και παίζουν βασικότατο ρόλο στην τροφική αλυσίδα των υγροτόπων. Στα νερά του κόλπου παρέες από Ρινοδέλφινα κυνηγούν τα κοπάδια της σαρδέλας και οι θαλάσσιες χελώνες περιπλανώνται ψάχνοντας για να τραφούν με μικρούς θαλάσσιους οργανισμούς.
Το σπάνιο στην Ελλάδα Τσακάλι επιβιώνει ακόμα στην περιοχή του βάλτου της Ροδιάς, ενώ οι Βίδρες κρυμμένες καλά στη βλάστηση κυνηγούν ψάρια, αμφίβια και ερπετά σε όλα τα γλυκά νερά Οι κάτοικοι της περιοχής στηρίζουν μεγάλο ποσοστό το εισόδημά τους στα αγαθά που παράγει η φύση. Στη θάλασσα αλιεύουν Μπαρμπούνια, Kοτσομούρες, Σαρδέλες, Γλώσσες, Γαρίδες και άλλα. Στις λιμνοθάλασσες αλιεύονται με παραδοσιακό τρόπο Κεφαλόπουλα Χέλια, Τσιπούρες, Λαβράκια και Γοβιοί.
Αξίζει να επισκεφθούμε τις γραφικές εγκαταστάσεις όπου οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας πιάνουν τα ψάρια.Το τοπικό τους όνομα είναι Ιβάρια και είναι εγκατεστημένα στα στόμια επικοινωνίας των λιμνοθαλασσών με τη θάλασσα. Μοναδικό στην Ελλάδα είναι το "Νταλιάνι" της Λασκάρας, παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος της Μπάφας (αυγωμένου Κεφάλου), απ' όπου παράγεται το αυγοτάραχο. Στα υγρά λιβάδια και τους λόφους βόσκουν ελεύθερα Αγελάδες και Πρόβατα, προσφέροντας και αυτά σημαντικά στο τοπικό εισόδημα.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑμβρακικός κόλπος
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.