e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Σέρρες - Πόλεις & Χωριά > Νέο ΠετρίτσιΝέο Πετρίτσι 


Νέο Πετρίτσι

Το Νέο Πετρίτσι, είναι έδρα του δήμου Πετριτσίου, Βρίσκεται χτισμένο στις νοτιοανατολικές πρόποδες της οροσειράς της Κερκίνης, λίγο πριν την έξοδο του ποταμού Στρυμόνα από τα στενά του Ρούπελ. Η συνολική του έκταση είναι 117.140 στρέμματα,ενώ αριθμεί 2.479 κατοίκους. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία και λιγότερο με το ελεύθερο εμπόριο και τη βιοτεχνία.

Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Βέτρινα, απ' το σερβικό Veter (=αέρας) δηλαδή αεροχώρι. Στη διάρκεια της μακραίωνης τουρκικής δουλείας, ο ελληνικός πληθσυμός του χωριού -μειoψηφία στο σύνολο- υπέφερε τα πάνδεινα απ' τους κατακτητές. Στις 27 Ιουνίου 1913, στα υψωματα πάνω απ' το Νέο Πετρίτσι δόθηκε μεγάλη και καθοριστική μάχη, μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού. Η ελληνική νίκη, σήμανε την απελευθέρωση ολόκληρης της ανατολικής Μακεδoνίας και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.

Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν στο χωριό, πρόσφυγες απ' το Στάρτσοβο, ένα ελληνικό χωριό στην άνω κοιλάδα του Στρυμόνα, που μετά τη λήξη του 2ου Βαλκανικού Πολέμου και την υπογραφή της "Συνθήκης του Βουκουρεστίου" (Αύγουστος 1913) πέρασε στη δικαιοδοσία της Βουλγαρίας. Επίσης και πολλές βλάχικες οικογένειες από τη Ράμνα (ένα μικρό χωριό πάνω από το σημερινό Ομαλό) ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Πετρίτσι, αφού το μικρό βλαχοχώρι κάηκε από τα θεμέλια, από τους Βούλγαρους. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, στο Νέο Πετρίτσι (το οποίο μετονομάστηκε έτσι προς τιμή του παλαιού Πετριτσίου της Βουλγαρίας) εγκαταστάθηκε στο χωριό, μεγάλος αριθμός προσφύγων από τον Πόντο και λιγότερο από την ανατολική Θράκη και τη υπόλοιπη Μικρά Ασία. 'Ετσι ο προσφυγικός πληθυσμός (Σταρτσοβίτες, Βλάχοι, Πόντιοι, Θράκες και Μικρασιάτες) αποτελεί το νέο δυναμικό συστατικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας, μαζί με τους ντόπιους.

Οι Βούλγαροι επέστρεψαν και πάλι ως κατακτητές στην περιοχή, τόσο στον 1ο, όσο και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάντοτε με μοναδικό στόχο τον αφελληνισμό της ελληνικής γης. Στις 6 Απριλίου 1941, στα οχυρό Ιστίμπεη της Γραμμής Μεταξά, πάνω ακριβώς απ' το χωριό, γράφτηκαν νέες σελίδες δόξας, απ' τους 'Ελληνες φρουρούς, που όρθωσαν το ανάστημά τους, στις σιδερόφρακτες ορδές των Γερμανών εισβολέων. Τα χρόνια που ακολούθησαν, τόσο της βουλγαρικής κατοχής όσο και του ελληνικού εμφυλίου, ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για το χωριό και τους κατοίκους του.
Μετά το 1950, ο πληθυσμός του χωριού αρχίζει να μειώνεται εξαιτίας της αστυφιλίας, αλλά και της ξωτερικής μετανάστευσης.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΝέο Πετρίτσι
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.