e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Βοιωτία > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας στη Στερεά Ελλάδα. Τα γεωγραφικά της όρια συμπίπτουν με το σημερινό νομό Βοιωτίας.
Η Βοιωτία είναι περιοχή με πανάρχαιο πολιτισμό και κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή. Φαίνεται μάλιστα ότι πολλοί πληθυσμοί μετακινήθηκαν από τη Θεσσαλία προς τη Βοιωτία. Στα χρόνια εκείνα λεγόταν Αονία και Ωγυγία. Τη μεταγενέστερη ονομασία της την πήρε από το Βοιωτό, γιο του Ιτώνου και της νύμφης Μελανίππης και εγγονό του Αμφικτύονα.
Η Βοιωτία εξάλλου συνδέεται και με τους μύθους για τον Κάδμο, που σύμφωνα με την παράδοση ήρθε από τη Φοινίκη φέρνοντας τα μυστικά της γραφής, τα «Καδμήια γράμματα». Οι ανασκαφές του μυκηναϊκού ανακτόρου της Θήβας έφεραν στο φως μεγάλους αμφορείς με επιγραφές στη λεγόμενη γραμμική γραφή Β και απέδειξαν πως υπήρχαν εμπορικές συναλλαγές με τη Συρία και τη Μεσοποταμία. Αλλά και τα ομηρικά έπη μας πληροφορούν για την ακμή της περιοχής, αφού η Βοιωτία πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 50 πλοία. Στα γράμματα οι ποιητές Ησίοδος και Πίνδαρος πιστοποιούν την ανώτερη επίδοση των Βοιωτών στην ποίηση.
Η Βοιωτία ήταν χωρισμένη σε μικρά βασίλεια. Ανάμεσά τους όμως υπήρχε μια ένωση, η κοινωνικοθρησκευτικής μορφής γνωστή ως «Κοινό των Βοιωτών» με αρχηγούς τους βοιωτάρχες. Το μεγαλύτερο μέρος των βασιλείων αυτών συνεργάστηκε με τους Πέρσες στους Μηδικούς πολέμους, εκτός από τις Πλαταιές, τις Θεσπιές και την Αλίαρτο. Οι Σπαρτιάτες, θέλοντας να δημιουργήσουν ζητήματα στους Αθηναίους, υποστήριξαν τους Βοιωτούς, και ιδιαίτερα τους Θηβαίους. Οι Αθηναίοι όμως το 456 π.Χ. κυριάρχησαν στη Βοιωτία, εκτός από τη Θήβα, και υποχρέωσαν τους κατοίκους να εγκαταστήσουν δημοκρατικά πολιτεύματα.
Μετά δέκα χρόνια οι Θηβαίοι νίκησαν τους Αθηναίους στη μάχη της Κορώνειας. Και η νίκη αυτή τους εξασφάλισε την ηγεμονία έως το 387. Το 379, με την ηγεσία δύο σπουδαίων στρατηγών, του Πελοπίδα και του Επαμεινώνδα, η Βοιωτία έφτασε σε υψηλό σημείο ακμής και φάνηκε πως θα κυριαρχούσε σε όλη την Ελλάδα αν οι Μακεδόνες δεν καταστρέφανε ολότελα τη Θήβα (388 π.Χ.). Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ο στρατηγός Κάσσανδρος αποκατέστησε το Κοινό των Βοιωτών που διατηρήθηκε έως το Β΄ αιώνα μ.Χ.
Στα χρόνια της ρωμαϊκής ιστορίας η Βοιωτία είχε πέσει σε μεγάλη παρακμή και ο αυτοκράτορας Καλιγούλας, θέλοντας να πυκνώσει τον αραιότατο τότε πληθυσμό της, εγκατέστησε εκεί πολλούς Εβραίους. Αλλά οι Γότθοι του Αλάριχου σταμάτησαν και πάλι την πρόοδο της περιοχής. Στον ΙΑ΄ αιώνα εισέβαλαν οι Νορμανδοί.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους (1204) η Βοιωτία έγινε φέουδο του Βονιφάτιου του Μομφερατικού, έπειτα έδαφος του δουκάτου της Αθήνας και ύστερα από μικρή περίοδο διακυβέρνησής της από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (1444) τμήμα της τουρκικής αυτοκρατορίας.
Η Βοιωτία πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και στο έδαφός της έδρασαν οι ήρωες Γ. Καραϊσκάκης, Αθαν. Διάκος και Οδ. Ανδρούτσος και έγινε η τελευταία μάχη του Αγώνα (Δημήτριος Υψηλάντης, Πέτρα Βοιωτίας 1828).
Στη διάρκεια του Αγώνα του 1821 υπήρξε πεδίο σκληρών μαχών.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.