e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Βοιωτία > Ι.Μ. Οσίου ΛουκάΙ.Μ. Οσίου Λουκά 


Ι.Μ. Οσίου Λουκά

Η Μονή Οσίου Λουκά βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του Ορους Ελικών, κάτω από την ακρόπολη του Αρχαίου Στείριου. Περικλείεται από περίβολο και περιλαμβάνει διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κελλιών, ένα κωδωνοστάσιο στη ΝΔ γωνία, την Τράπεζα στη νότια πλευρά και δύο ενωμένους ναούς, στο κέντρο του χώρου.
Ο μικρότερος ναός οικοδομήθηκε τον 10ο αιώνα και αφιερώθηκε στη Θεοτόκο. Είναι το πρωιμότερο γνωστό μνημείο του σύνθετου, τετρακιόνιου, σταυροειδούς εγγεγραμμένου τύπου και διαθέτει έναν ευρύχωρο δικιόνιο νάρθηκα στη δυτική πλευρά και δυτικά αυτόυ ένα προστώο, που ουσιαστικά εξυπηρετούσε τη σύνδεση των δύο ναών. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, και διακοσμούνται με πλόυσια Κουφικά κοσμήματα. Το διακονικό και η τοξωτή στοά μεταξύ του διακονικού και του άμβωνα ήταν διακοσμημένα με υπέροχες τοιχογραφίες, που είναι λίγο μεταγενέστερες από την κατασκευή του ναού (11ος-12ος αιώνας).
Ωστόσο, αποκαλύφθηκαν και ίχνη πρωιμότερων τοιχογραφιών, όπως η περίφημη απεικόνιση του Ιησού του Ναυί, που βρέθηκε το 1965 και χρονολογείται στον 10ο αιώνα. Η τοιχογραφία κοσμούσε την πρόσοψη του ναού αλλά αργότερα, με την οικοδόμηση του καθολικού, καλύφθηκε με μαρμάρινες πλάκες, όταν ο τοίχος βρέθηκε στο εσωτερικό του ναού. Ο ναός της Θεοτόκου διακρίνεται για τον πλούσιο γλυπτό διάκοσμο του τέμπλου, των κιονοκράνων, ακόμη και του τυμπάνου του τρούλλου.
Το καθολικό είναι το πρωιμότερο γνωστό δείγμα του οκταγωνικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου τύπου, και κτίσθηκε στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Εχει ψηλό, μεγάλο τρούλλο, διαμέτρου 9 μέτρων.Το κεντρικό διαμέρισμα που καλύπτεται με τον τρούλλο, περιβάλλεται από διώροφους χώρους που έχουν διαμορφωθεί σε παρεκκλήσια που στεγάζονται με σταυροθόλια. Ενας διώροφος νάρθηκας προστέθηκε στη δυτική πλευρά.
Ο ναός είναι κτισμένος από μεγάλους, αρχαίους λίθους και οι εξωτερικοί τοίχοι είναι απλοί, χωρίς κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Το κατώτερο μέρος των τοίχων εσωτερικά διακοσμείται με ορθομαρμάρωση, ενώ το ανώτερο μέρος και ο όροφος, διακοσμούνται με υπέροχα μωσαϊκά, που εκπροσωπούν τον αυστηρό και αφηρημένο ρυθμό της Μεσοβυζαντινής τέχνης. Χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα αλλά ο Παντοκράτωρ και οι Αρχάγγελοι του τρούλλου είναι λίγο μεταγενέστερα. Ο μωσαϊκός διάκοσμος συμπληρωνόταν από σύγχρονες τοιχογραφίες στα παρεκκλήσια της δυτικής πλευράς. Το μαρμάρινο τέμπλο περιείχε εικόνες ζωγραφισμένες από το Μιχαήλ Δαμασκηνό, που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα.
Το καθολικό είναι οικοδομημένο επάνω από μία μεγάλη κρύπτη, σε σχήμα εγγεγραμμένου ναού, με θόλους στην οροφή. Είναι αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα και περιέχει τρεις τάφους, από τους οποίους ο βόρειος είναι ο τάφος του Οσίου Λουκά. Η οροφή και μεγάλο τμήμα των τοίχων κοσμούνται με τοιχογραφίες του πρώτου μισού του 11ου αιώνα.
Η Μονή ιδρύθηκε από το μοναχό Λουκά Στειριώτη, που έζησε στην περιοχή από το 945 μ.Χ. μέχρι το θάνατό του, το 953 μ.Χ. Ανακηρύχθηκε σε ΄Οσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα λείψανά του φυλάσσονταν στο ναό της Θεοτόκου, που είχε οικοδομηθεί ενώ ζούσε, αλλά αργότερα, όταν κτίσθηκε το καθολικό, μεταφέρθηκαν στην κρύπτη κάτω από το ναό.
Το καθολικό καταστράφηκε από σεισμό το 1593 και ο τρούλλος κατέρρευσε αλλά ανοικοδομήθηκε. Ο ναός της Θεοτόκου επίσης καταστράφηκε από σεισμό το 1790 και στερεώθηκε το 1848. Η Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, το 1943.
Ο ναός της Θεοτόκου στερεώθηκε μετά την καταστροφή του από σεισμό το 1848. Το 1870-71, επιζωγραφήθηκε και διακοσμήθηκε με γύψινα εκμαγεία, που αφαιρέθηκαν το 1971. Η Υπηρεσία Αναστηλώσεων του ΥΠΠΟ ξεκίνησε στερεωτικές εργασίες στο καθολικό το 1939. Ο τρούλλος ενισχύθηκε, τα μωσαϊκά του κυρίως ναού και του νάρθηκα καθαρίστηκαν, και τα πλαίσια των παραθύρων, που είχαν θραυστεί κατά το βομβαρδισμό, ανακατασκευάστηκαν. Ο ναός αναστηλώθηκε πλήρως το 1958-60 και οι τοιχογραφίες της κρύπτης καθαρίστηκαν το 1960.
Το καθολικό της Μονής σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙ.Μ. Οσίου Λουκά
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.