e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Γρεβενά > Δοτσικό - ΜεσολούριΔοτσικό - Μεσολούρι 


Δοτσικό - Μεσολούρι

Μεσολούρι
29 χλμ. Δ των Γρεβενών από χωματόδρομο, συναντάμε τον όμορφο μικρό οικισμό του Μεσολουρίου, χτισμένο σε 1.020 μ. υψόμετρο. Το Μεσολούρι κατοικείται μόνο το καλοκαίρι από 90 περίπου οικογένειες. Πρόκειται για κτηνοτρόφους, ελεύθερους επαγγελματίες και καταστηματάρχες. Κατά την παράδοση το χωριό επί Τουρκοκρατίας υπήρξε τσιφλίκι του Αλή Πασά, ενώ στη θέση "Παλιόσπιτα" υπάρχουν ερείπια παλιού οικισμού που πιθανόν να ανήκε σ' αυτό. Από εδώ καταγόταν ο καπετάν Γκούτας, ο οπλαρχηγός, ο οποίος έδρασε με τον Παύλο Μελά.
Η περιοχή διαθέτει πολλά νερά και Ν προς τους Φιλιππαίους υπάρχουν πολλές πηγές. Β συναντάμε το "Κρυοπήγαδο" (υπάρχει και πέτρινη βρύση μ' αυτό το όνομα στην πλατεία του χωριού, η οποία κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση του Μεσολουρίου, διατηρείται όμως σε καλή κατάσταση) και Ν σε 2 χλμ. απόσταση τη "Γερακίνα". Εδώ είναι και η "Λίμνη" που έχει επιφάνεια 150 τ.μ., στην οποία η πρόσβαση πετυχαίνεται μέσω χωματόδρομου και στη συνέχεια μέσω μονοπατιού. Δίπλα από την κοινότητα περνάει ένα ποτάμι, που πηγάζει από το Δοτσικό (στο οποίο ποτάμι ζουν πέστροφες), ενώνεται με αυτό της Αετιάς και χύνονται αμφότερα στο Βενέτικο. Στη θέση "Καλκαζάν" υπάρχουν ερείπια ιταλικού νεκροταφείου.
ΒΔ του χωριού στα 1.326 μ. υψόμετρο συναντάμε την "Κορυφή Πέτρα", όπου βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Από εδώ η θέα προς την Καστοριά, το Γράμμο, το Βίτσι, τον Κίσσαβο και τον Όλυμπο είναι μαγευτική. Το ίδιο ισχύει και για τις κορυφές " Τσούκα" (1.220 μ.) ΝΔ και "Κρανιά" (1.237 μ.) 2-2,5 χλμ. Ν. Ανάμεσα στις κορυφές "Πέτρα" και " Τσούκα" υπάρχει ρέμα που σχηματίζει "βυρό" (μικρό λάκκο με νερό). Πιο κάτω σχηματίζονται δύο καταρράκτες ύψους 3,5 μ. και 2,5 μ. αντίστοιχα, σε μια απόσταση 1- 1 ,5 χλμ. Δ από το Μεσολούρι. Στις κορυφές ευδοκιμεί μαύρη πεύκη, άρκενθος και δρυς. Τα ίδια δέντρα καθώς και είδη σφενδάμου, κρανιά και όστρυα απαρτίζουν το δάσος του Μεσολουρίου, στο οποί- ο βρίσκουν καταφύγιο αλεπούδες, λαγοί και αγριόχοιροι.
500 μ. Ν του χωριού στη θέση "Μύλος" σώζονται ερείπια νερόμυλων που λειτουργούσαν μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο. Εδώ κοντά συναντάμε και θεμέλια παλιού γεφυριού.

Δοτσικό
Ακολουθώντας το χωματόδρομο (4 χλμ.) ΒΔ του Μεσολουρίου, φθάνουμε στο Δοτσικό (1.100 μ. υψόμετρο ) που είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νομού Γρεβενών. Το Δοτσικό έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα, ίσως επειδή είναι κάπως απομονωμένο από τα Γρεβενά (17 χλμ. χωματόδρομος από την Καληράχη) και από την κοσμική ζωή που συναντάται σε άλλα χωριά του νομού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χωριό κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι από 500 άτομα που ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την κτηνοτροφία, το παραδοσιακό επάγγελμα των κατοίκων της ορεινής αυτής περιοχής.
Διασκορπισμένα γύρω από το χωριό υπάρχουν ερείπια παλιότερων οικισμών όπως αυτά στις θέσεις "Κιάφα", "Ζιάκα" και "Τσέρος" 10 χλμ. Α.
Στο σημερινό Δοτσικό τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα παραδοσιακά, χτισμένα γύρω στο 1900. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι εκπληκτικής ομορφιάς, το ίδιο και η πλατεία του χωριού με το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το οποίο έχτισαν το 1804 Γιαννώτες μάστοροι. Το υπέροχο θέαμα συμπληρώνουν η βρύση αλλά και ο τεράστιος πλάτανος που σκεπάζει τη λιθόστρωτη πλατεία. Πολύ όμορφη και γραφική είναι η βρύση "Σιώποτος" (1935) στο νότιο άκρο του χωριού. Οι λεκάνες της είναι ξύλινες και στηρίζεται σε 2 κολόνες, ενώ η σκεπή της είναι πλίνθινη.
Εκτός από τη γραφικότητα το Δοτσικό διαθέτει και φυσική ομορφιά. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι αρχικά το ποτάμι που διασχίζει το χωριό για 400 μ., καθώς και το κοινοτικό δάσος, όπου υπάρχει χαμηλά μαύρη πεύκη και δρυς.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΔοτσικό - Μεσολούρι
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.